By: Szabi
By: Szabi
Itt a nyár, ilyenkor igyekszünk könnyű ételeket fogyasztani a nagy melegben. A tengerrel rendelkező országoknál ez nem is kérdés: a hal a sláger. A magyarországi évi 6,0-6,2 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás igen alacsony, jelentősen elmarad az Európai Uniós átlagtól is, ami évente és fejenként 20 kilogramm körüli. Ez azért szomorú, mert a változatos – és főként egészséges – étrendhez hozzátartozik a halételek fogyasztása is. A halban kevés a koleszterin, ugyanakkor jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – ebben pedig sajnos elég rossz statisztikákkal rendelkezik Magyarország. Emellett sok ásványi anyagot (kálium, kalcium, szelén, jód, fluor, foszfor) tartalmaz, és gazdag A-, D-, B2-, B6-, B12- és E-vitaminokban. Mindenkinek ajánlom, hogy szokjon rá, és heti egy-két alkalommal fogyasszon halat, biztosan pozitív hatása lesz.