By Szabi
By Szabi
Egyre többet hallani arról, milyen veszélyeket rejt magában a túlzott finomított cukor fogyasztás. Egészségesebb életmódra váltani azonban nem is olyan egyszerű, hiszen az ember szeretné, ha továbbra is ugyanolyan zamatos lenne a sütemény, és persze nem kerülne jóval többe az elkészítése sem… Összeállításunkból kiderül, mire és miért érdemes lecserélnie a cukrot. Nem is gondolnánk, de a cukor ott van a joghurtban, az üdítőben, a müzliben, a felvágottban, a ketchupban. Túl nagy mennyiségben pedig szinte egyenes utat jelent az elhízáshoz, majd idővel a cukorbetegség kialakulásához, de jó tudni, hogy a „fehér méreg” a koleszterinszintre is hatással van!
Elsőként csökkentse a cukor mennyiségét: bár néhány napig furcsa lesz, de kezdje elhagyni a kristálycukrot a kávéból vagy teából. Már ez a kis változtatás is hozzájárul az egészsége megőrzéséhez. Sokan úgy gondolják, helyes, ha fehér helyett barna cukrot esznek, pedig mindkettő ugyanannyi kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. Bár a természet csodás ajándéka a méz, ügyeljen rá, hogy nagy mennyiségben fogyasztva nem sokkal jobb a cukornál. A nádcukrot a szervezet jobban feldolgozza. Mivel ezt a barnával ellentétben nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Olcsó és régóta használt eszközei a cukormentes édesítésnek a mesterséges édesítőszerek. Számos tanulmány foglalkozik az aszpartám esetleges káros hatásaival, sokan azonban teljesen ártalmatlannak tartják.