Arrabona-MedArrabona-Med
+36 96/770-200
ugyvezetes@arrabona-med.hu
  • Kezdőlap
  • Rólunk
  • Szolgáltatások
  • Kapcsolat
  • Dokumentumok
  • Tanúsítványok
  • IDŐPONTFOGLALÁS

Nyári étkezési tippek!

2017-05-22Dávid Roland

Az igazi nyár még nem köszöntött be, de érezhetően közeledik. A nagy melegben a szervezetünk nem kívánja a nehéz ételeket. Az egészséges táplálkozás, mely kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében, az év minden napján fontos, de nyáron kisebb erőfeszítéssel megoldható. A nyári időszakban rengeteg friss zöldség és gyümölcs érhető el, melyek felüdülést nyújtanak a nagy melegben. Ha tehetjük, együnk naponta többször – akár ötször-hatszor is – a friss, idény zöldségekből, gyümölcsökből! Ami azonban nagyon fontos: ne felejtsük el azokat fogyasztás előtt megmosni! A reggel indulhat a szendvics mellé paradicsommal, uborkával, paprikával, tízóraira alma, barack, dinnye, ebédre és vacsorára a friss saláták ajánlottak. Ne féljünk olajakat használni a salátákhoz, zöldségekhez, hiszen segítenek a zsírban oldódó vitaminok beépülésében szervezetünkbe. Csakis jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat használjunk, ízletes a tökmagolaj , a dióolaj, a kukorica- vagy a szőlőmagolaj is. Az olívaolajok közül az extra szűz olívaolajat válasszuk. Ha tehetjük minél kevesebb cukrot együnk, mert a gyümölcsökkel már elegendő mennyiségű cukor jut a szervezetbe. Szervezetünk frissítésében jó szolgálatot tehetnek a gyümölcs- és zöld teák is. Nyáron részesítsük ezeket előnyben a koffeint nagyobb mennyiségben tartalmazó fekete teával szemben. A gyógyteák közül a citromfű és a menta is kiváló választás lehet. A citromfű nyugtalanság és alvászavar esetén, valamint emésztési panaszok kezelésére alkalmazható. A mentatea is kedvezően hat az emésztésre, ezért jól működik emésztési zavarok, puffadás, bélgörcsök, vagy akár hányinger ellen, emellett élénkít, frissít is.

Mindenkinek jó étvágyat és kellemes nyarat kívánunk!

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia lényegében bizonyos ételekre adott abnormális reakció, mely számos módon nyilvánulhat meg. Számos különböző mechanizmus eredménye lehet, azonban az ételintolerancia vizsgálat azokkal az ételintoleranciákkal foglalkozik, melyek immunválasz következményeként alakulnak ki (pl. IgG antitestek termelődnek), és olyan teszteket alkalmaz, melyek ilyen antitestek jelenlétét mutatják ki vérmintából. Számos más olyan mechanizmus létezik, melyben nem az immunrendszer játsza a szerepet. Tipikus példák ezekre:

  • Enzim elégtelenség/hiány – laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában (puffadással, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár).

  • Kemikália/gyógyszer érzékenység – MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) például a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés).

  • A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek).

  • Erekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban (migrén).

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia ugyanaz, de valójában számos különbség van közöttük:

  • Az allergia általában az étel fogyasztását követő azonnali reakcióval jár, míg az intolerancia később okoz tüneteket (akár napokkal a fogyasztás után).

  • Az allergia IgE antitest okozta folyamat, míg az intolerancia során IgG antitestek termelődnek.

  • Az allergia előfordulási gyakorisága alacsony, az intoleranciáé magas.

  • Az allergia többnyire ritka expozíció következménye, míg az intolerancia a gyakori fogyasztás eredménye.

  • Az allergiás választ a hízósejtekből történő gyors hisztamin-felszabadulás jellemzi, míg az intoleranciára a lassú antigén-antitest komplex képződés jellemző, mely a szövetekbe lerakódva gyulladást okoz.

  • Allergia esetén többnyire annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, asztma, sőt anaphylaxiás shock; ugyanakkor intolerancia során a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, s a páciensek általában több tünetről számolnak be.

  • Az allergiás reakció végzetes lehet, míg az intolerancia nem jár életet veszélyeztető állapotokkal.

  • Az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az intolerancia a magas IgG termelést okozó ételek eliminációjával visszafordítható.

  • Az allergia pozitív bőr tesztet (prick-test) mutat, míg az intolerancia negatív eredményt ad.

Az allergiát gyakran a páciens maga is diagnosztizálja, mivel a kiváltó étel nyilvánvaló oka a problémának. Viszont a tünetek alapján sokkal nehezebb megállapítani, mi okozza az ételintoleranciát. Ez adja az IgG teszt jelentőségét.

Jelentkezzen most ételintolerancia mérésre, akár már holnap tudjuk fogadni!


    Melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik?

    Previous post Munkaalkalmassági vizsgálat Next post A nyár veszélyei az egészségünkre!
    • Arrabona-Med
    • Szolgáltatások
    • Tanúsítványok
    • Letölthető dokumentumok
    • Kapcsolat
    • Időpontfoglalás
    ARRABONA-MED KFT. - Minden jog fenntartva!
    NAIH szám: NAIH-97925/2016