Az igazi nyár még nem köszöntött be, de érezhetően közeledik. A nagy melegben a szervezetünk nem kívánja a nehéz ételeket. Az egészséges táplálkozás, mely kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében, az év minden napján fontos, de nyáron kisebb erőfeszítéssel megoldható. A nyári időszakban rengeteg friss zöldség és gyümölcs érhető el, melyek felüdülést nyújtanak a nagy melegben. Ha tehetjük, együnk naponta többször – akár ötször-hatszor is – a friss, idény zöldségekből, gyümölcsökből! Ami azonban nagyon fontos: ne felejtsük el azokat fogyasztás előtt megmosni! A reggel indulhat a szendvics mellé paradicsommal, uborkával, paprikával, tízóraira alma, barack, dinnye, ebédre és vacsorára a friss saláták ajánlottak. Ne féljünk olajakat használni a salátákhoz, zöldségekhez, hiszen segítenek a zsírban oldódó vitaminok beépülésében szervezetünkbe. Csakis jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat használjunk, ízletes a tökmagolaj , a dióolaj, a kukorica- vagy a szőlőmagolaj is. Az olívaolajok közül az extra szűz olívaolajat válasszuk. Ha tehetjük minél kevesebb cukrot együnk, mert a gyümölcsökkel már elegendő mennyiségű cukor jut a szervezetbe. Szervezetünk frissítésében jó szolgálatot tehetnek a gyümölcs- és zöld teák is. Nyáron részesítsük ezeket előnyben a koffeint nagyobb mennyiségben tartalmazó fekete teával szemben. A gyógyteák közül a citromfű és a menta is kiváló választás lehet. A citromfű nyugtalanság és alvászavar esetén, valamint emésztési panaszok kezelésére alkalmazható. A mentatea is kedvezően hat az emésztésre, ezért jól működik emésztési zavarok, puffadás, bélgörcsök, vagy akár hányinger ellen, emellett élénkít, frissít is.